Flagdag blev markeret i Halsnæs

6. september 2019

Danmarks udsendte blev hyldet ved den lokale markering af den nationale flagdag.

Fanemarch ved flagdagen 2019.

Fanerne bæres ned til flagstangen ved Knud Rasmussens Hus, hvor der blev holdt et minuts stilhed. Foto: Halsnæs Kommune

Der var fuldt hus ved Fyrgården i Hundested, da årets flagdag for Danmarks udsendte torsdag den 5. september blev markeret med et arrangement af Halsnæs Kommune.

Blandt de mange fremmødte var særligt en del veteraner, som benyttede lejligheden til at få en snak om det at være udsendt. I år var Balkan-krigene valgt som tema for dagen, og det var også omdrejningspunktet for to spændende oplæg af henholdsvis pensioneret oberst Bjarne Hesselberg og tidligere forsvars- og justitsminister Hans Engell. Hver især gav de deres syn på, hvordan konflikten i Balkan-området var blevet grebet an militært og politisk - og hvad man i Danmark har lært af det militære engagement.

I sin tale bidrog borgmester Steffen Jensen også med personlige vinkler på konflikten, idet han i 2003 selv var udsendt til Kosovo. 

"En dag besluttede vi at lave et musikarrangement på midten af broen i Mitrovica. Der havde været mange gadekampe mellem albanere og serbere, men der er ikke noget som musik, der kan samle alle i svære tider. Så seks danskere og en franskmand indtog broen i musikkens navn. Iført fuld soldateruniform, fragvest og M96-gevær spillede jeg blandt andet ”Sweet home Alabama” på guitar sammen med de andre danskere og den franske soldat på klaver. Rundt om os kunne vi på hver side af floden se både serbere og albanere standse op for at nyde musikken, mens finskytter fra fremmedlegionen på hvert højhustag sørgede for sikkerheden. Det var en utrolig oplevelse, som også gav et glimt at det, som fredsbevaring handler om: At finde de fælles træk, som kan give grobund for håb og fremtid mellem stridende parter." 

Du kan se indtryk fra flagdagen i billederne herunder.

Borgmester Steffen Jensen holder tale. Flaget hejses, og der holdes et minuts stilhed. 

Fanerne bæres forbi Knud Rasmussens hus. Bjarne Hesselberg holder oplæg. 

Hans Engell fortæller. Steffen Jensen, Hans Engell, Steen Hasselriis og Bjarne Hesselberg i samtale.