Det Økologiske Spisemærke

29. juni 2016

Fælleskøkkenet MAD til hver DAG har fået bronze, som et bevis på øko-omlægning af maden til de ældre borgere.

Køkkenet MAD til hver DAG er nu kommet på listen over spisesteder i Danmark, som har det økologiske spisemærke, der dokumenterer, hvor stor en del af maden, der er økologisk. MAD til hver DAG har opnået et bronzemærke, som garanterer, at den mad, der serveres for de ældre - både hjemmeboende og beboere på plejecentre - er 30-60 procent økologisk.

"Øko-omlægningen har været en gradvis proces, som bl.a. er blevet finansieret gennem effektiviserede arbejdsgange i køkkenet (LEAN), fordelagtige indkøbsaftaler, mindre svind på kød under stegning, samt opskrifter der er blevet justeret," siger Helle Thyge, driftschef hos MAD til hver DAG i Hillerød. MAD til hver DAG ejes i fællesskab af Halsnæs Kommune og fire andre kommuner Albertslund, Allerød, Frederikssund og Hillerød.

Sæsonens grønt, mindre svind på kød ved stegning og kreative opskrifter

MAD til hver DAG har altid lavet det meste af maden fra bunden, men omlægningen til økologi har konkret betydet, at der tænkes mere kreativt og eksperimenteremeget for bedre at kunne udnytte lokale producenters råvarer afhængigt af sæson.

Et bidrag til mere økologi i Danmark

Chefkonsulent i Økologisk Landsforenings foodservice-team, Rikke Thorøe Grønning, roser køkkenet MAD til hver DAG for deres arbejde med økologi.

"Med omlægningen til 30-60 procent økologi har køkkenet taget et flot skridt i den rigtige retning og er med til at fremme økologi i Danmark – til gavn for vores natur, miljø og dyr. Og selvfølgelig ikke mindst til glæde for de ældre borgere, som får mad, der i højere grad laves fra bunden af gode, rene råvarer uden rester af sprøjtegift," siger Rikke Thorøe Grønning, der rådgiver køkkener i forbindelse med omlægning til økologi.

Hele processen med at omlægge MAD til hver DAG til økologi startede tilbage i 2013 som et samarbejde med Øko++.

Fakta om Det Økologiske Spisemærke
  • Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret økologimærke for spisesteder som børneinstitutioner, plejehjem, kantiner, restauranter og caféer. 
  • Øko-spisemærket viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske. 
  • Bronze = 30–60 % økologi 
  • Sølv = 60-90 % økologi
  • Guld = 90-100 % økologi